DE PRACHTIGE OMGEVING

Zenderen
Van Sindron naar Zenderen
De marke Zenderen, midden in Twente gelegen, wordt als Sindron genoemd in het Herberegister in de tiende eeuw, zo’n 1100 jaar geleden. Van Sindron, Sinderen en Senderen komen we bij de huidige naam Zenderen.
Het dorp behoort tot de gemeente Borne, provincie Overijssel. Zenderen heeft ongeveer 1400 inwoners. Zenderen staat ook bekend om de karakteristieke kloosters rondom het dorp: Het Karmelietenklooster naast de parochiekerk, het Carmelitessenklooster (slotklooster) en bezinningscentrum “De Zwanenhof”.   Tijdens de kloosterpadroute (wordt 2x per jaar georganiseerd) krijgt u kans deze kloosters te bezoeken.

Borne
Centraal in de regio Twente op de kruising van stedelijke agglomeratie en het groene hart van Twente, ligt Borne. Samen met de dorpen Hertme en Zenderen telt de gemeente ruim 21.000 inwoners.  De gemeente heeft alle stedelijke voorzieningen en tegelijkertijd een gemoedelijke dorpse sfeer.

 


In 1206 werd Borne voor het eerst vermeld in een officiële akte. Met deze akte verkreeg de bisschop van Utrecht van de abt van Ruinen onder andere de zeggenschap over de kerk en onderhorige rechten en opkomsten te Burgunde, zoals het toen genoemd werd en tienden onder Zenderen en Almelo. Voorgenoemde akte was in 2006 nog aanleiding voor viering van het achthonderdjarig bestaan van Borne.
Tot het eind van de achttiende eeuw was Borne een onwelvarende plattelandsgemeente. In 1828 stichtte een Duitse jood, Salomon Jacob Spanjaard, een bedrijf, dat uitgroeide tot een van de vele textielfabrieken in de regio Twente.

De bekendste telg uit de familie Spanjaard was Jacob Spanjaard, die de fabriek in de eerste decennia van de twintigste eeuw leidde en de bijnaam ‘God van Borne’ verwierf. Rond 1920 was een groot deel van de (mannelijke) Bornse bevolking werkzaam bij de firma Spanjaard. Een groot deel van de familie Spanjaard kwam om tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1973 kwam er een einde aan het bedrijf. Uit de fabriek van Spanjaard kwamen de vroeger bekende Teddy-luiers, Cinderella-lakens en Kenmore-overhemden.

Borne was in 1895 de eerste plattelandsgemeente in Nederland met een eigen elektriciteitscentrale en elektrische straatverlichting. De centrale werd gesticht door Rento Hofstede Crull en was de basis voor de latere IJsselcentrale.

Delden en  Kasteel en Landgoed Twickel:
Vlakbij het Twentse stadje Delden ligt het kasteel Twickel te midden van een prachtig landgoed van 4000 hectare.

Het afwisselende landschap bestaat uit zacht glooiende akkers en weilanden, bossen en eeuwenoude eiken, heidevelden en vennen. Daartussen slingeren zich beken en houtwallen. Op het landgoed bevinden zich zo’n honderdvijftig boerderijen, herkenbaar aan zwart-witte luiken, en andere gebouwen zoals twee watermolens, de watertoren en de houtzagerij. Cultuur en natuur gaan op Twickel harmonieus samen. De zorg voor dit alles berust bij de Stichting Twickel.
De Stichting Twickel laat iedereen meegenieten van natuur en cultuur. Vrijwel het hele landgoed Twickel is op wegen en paden opengesteld voor wandelaars. Fietsers en ruiters zijn welkom op de aangegeven paden.
Boerderij “De Hondeborg” behoort tot landgoed Twickel.

Erve Hondeborg | Esweg 1 | 7625 SV, Zenderen | 074-2672414

Copyright 2017 NB